Vergroot je wereld

Minister Mariëlle Paul op visite bij groep 7

Schooljaar feestelijk van start bij Manjefiek Kindcentrum

Maandag 28 augustus, de eerste dag van schooljaar 2023-2024, is voor al onze scholen een feestelijke dag. Fijn om leerlingen en collega’s weer te zien en samen aan de slag te gaan. Voor Manjefiek Kindcentrum was het extra bijzonder deze ochtend: daar vierden ze dat het Manjefiek Kindcentrum tien jaar bestaat én ontvingen ze demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Mariëlle Paul voor een bezoek.

Weer van start

Al wandelend door een erehaag van juffen en meesters werden leerlingen verwelkomd met gouden confetti en slingers. Nadat iedereen zijn of haar plekje in de nieuwe klas had gevonden, ging de eerste schooldag echt van start. De dag begon in veel klassen met vertellen over de vakantie en alvast vooruitkijken op wat ze dit schooljaar gaan doen. Voor groep 7 was het een extra speciale eerste dag, rond het middaguur zou minister Paul aanschuiven voor een gezonde lunch die de leerlingen hier sinds januari vorig jaar aangeboden krijgen.

Een goed gesprek

Maar eerst was er voor de minister nog wat werk te doen op school. Na aankomst kreeg ze eerst een presentatie en rondleiding door directeur Yvonne Stegen en collega Kim Duijkaerts. Het verhaal van tien jaar Manjefiek Kindcentrum en alles wat er in die tijd bereikt is, werd samengevat in een dik uur. Het ging onder andere over de achtergrond van de wijk en de school, over schoolmaaltijden en kansengelijkheid en over bewegen en tussen- en naschools aanbod. Er werd toegelicht wat daar allemaal voor nodig is en belangrijker nog aan de minister gevraagd om deze initiatieven te verduurzamen door structureel middelen beschikbaar te stellen. Aansluitend vonden er gesprekken plaats met (kind)partners en collega’s van andere scholen.

Aan tafel

De ochtend werd afgesloten met het bezoek aan groep 7. Samen genieten van een gezonde lunch die eerder door de vrijwilligers in de keuken is voorbereid. Het lijkt al gesneden koek voor deze leerlingen. Maar een klein jaar geleden was een gezond gevulde lunchtrommel nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Nadat de eerste argwaan (“dat lust mijn kind allemaal niet”)  verdween zijn leerlingen én ouders erg enthousiast over dit initiatief. Er wordt lekker gegeten, nieuwe dingen worden geproefd en niemand heeft meer een rammelende maag die in de weg zit bij het leren. Als minister Paul haar eerste hap van een volkoren boterham heeft genomen, is het tijd voor een paar vragen van de leerlingen. “Waarom heeft u voor dit vak gekozen?” bijvoorbeeld en “Hoe zorgen we ervoor dat er meer meester op school komen?”. Genoeg inspiratie en ideeën om mee terug te nemen naar Den Haag dus.

Lees ook

Lees het verhaal over een vakman of vakvrouw met een bijzondere visie, een verrassende aanpak of een niet alledaagse oplossing bijvoorbeeld. Zo’n topper(s) zetten we graag even in het zonnetje. Dit keer zijn dat Nona Verkoijen en Sanne Creuels van BS De Geluksvogel.

Leestijd 5 min.

Als op 16 maart de scholen sluiten, moeten 5.000 leerlingen en 650 personeelsleden thuis aan de slag. Voor het IT-team van MosaLira een enorme klus. “Die trein liep al, maar we gingen in één klap van boemeltrein naar TGV!”

Leestijd 5 min.

Vergroot je wereld