Vergroot je wereld

Manjefiek 3.0

Alle kinderen een gezonde lunch op school

Goed onderwijs gemixt met sport en beweging, gezonde voeding en spelen dat is het recept voor Manjefiek 3.0. Een project waar Manjefiek Kindcentrum deze week de aftrap voor gaf. Na een periode van (vervolg)plannen maken is het nu tijd voor nog meer ‘doen’. MosaLira, MIK, Maastricht Sport (methodiek: Gezond kindcentrum in beweging), Trajekt (project: Meedoen), De gezonde basisschool van de toekomst en JOGG werken op een unieke manier samen met maar één doel: Gezonde jeugd in Malberg en daarna ook in andere wijken van Maastricht.

Drie gymlessen per week van een vakdocent, altijd beweegactiviteiten tijdens de middagpauze, gezonde voeding en drankjes – water drinken is de norm – , ruimte om talenten te ontwikkelen, van techniek tot knutselen. Het is gewoon goed geworden in het Kindcentrum. Niet alleen tijdens schooltijd maar juist ook erna.

Gezonde lunch voor álle kinderen
Een grote wens is om de kinderen een gezonde lunch op school aan te bieden omdat gezond eten niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is en het dat wel zou moeten zijn. Omdat kinderen ook op dit vlak gelijke kansen verdienen. Met de start van Manjefiek 3.0 en de bouw van een nieuwe keuken komt de gezonde lunch een stapje dichterbij. Kinderen leren zo door te doen en te ervaren dat gezond eten heel lekker is. Tot aan de zomervakantie worden kinderen en ouders met proeverijen en informatiemomenten geënthousiasmeerd. Vanaf september start het Kindcentrum met een lunch per week om dit per 1 januari 2023 uit te breiden naar vier dagen gezond lunchen op school.

Wethouder Bert Jongen en gedeputeerde van de provincie Limburg Madeleine van Toorenburg gaven woensdag 25 mei op ludieke wijze de aftrap van Manjefiek 3.0. Aansluitend kregen alle kinderen een lekker en vooral gezond ontbijt in de klas.

Goed onderwijs gemixt met sport en beweging, gezonde voeding en spelen.

Van Manjefiek 2.0 naar 3.0
Het project Manjefiek 3.0 borduurt voort op de visie dat leerlingen die op de basisschool een gestructureerd dagritme aangeboden krijgen met voldoende tijd voor onderwijs, sport, bewegen, spelen en aandacht voor gezonde voeding een betere fysieke, emotionele en intellectuele groei doormaken. De aanpak zorgt voor meer rust en minder stress voor zowel kinderen als ouders en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Het ultieme doel is meer kansengelijkheid van kinderen. Binnen dit project is er naast aandacht voor een gezonde leefstijl ook aandacht voor talentontwikkeling in de breedste vorm: kunst en cultuur, techniek, natuur, sport en bewegen.

Lees ook

Als op 16 maart de scholen sluiten, moeten 5.000 leerlingen en 650 personeelsleden thuis aan de slag. Voor het IT-team van MosaLira een enorme klus. “Die trein liep al, maar we gingen in één klap van boemeltrein naar TGV!”

Leestijd 5 min.

Onderwijsondersteuner Monique en leerkracht Ivo over samenwerken in de klas

Leestijd 5 min.

Vergroot je wereld