Actueel

‘Eigen’ Jaarboek Maastricht voor schoolverlaters Montessori Kindcentrum

Acht jaar op de basisschool of soms zelf iets langer. Acht jaar vol leren, jezelf ontwikkelen, lief en leed meemaken. Van groep 1 tot en met groep 8 speelt je leven zich grotendeels binnen de muren van een basisschool of Kindcentrum af. In deze periode leer je ook steeds meer over de wereld om je heen en over wie jij bent of wil zijn en hoe dat met elkaar samenhangt. Dit gegeven is aanleiding voor Stichting Jaarboek Maastricht en Montessori Kindcentrum Maastricht (onderdeel van scholenstichting MosaLira) om voor én met alle leerlingen van groep 8 dit jaar een eigen, gepersonaliseerd, jaarboek te maken.

Een redactie van leerlingen
Het Jaarboek Maastricht wordt al 66 jaar uitgegeven als kroniek van stad. Nog nooit eerder gaf de hoofdredacteur een deel van de inhoud uit handen. Dit keer werkten meer dan 50 leerlingen van het Montessori Kindcentrum aan hun eigen pagina’s in het jaarboek. Ze mochten zelf onderwerpen verzamelen, vergaderen over wat er wel en niet in het boek moest komen, teksten schrijven en foto’s maken. Met twee ‘masterclasses’ van vormgever Christiaan Krabbe en eindredacteur Eric Wetzels werden ze op weg geholpen. Naast het samenstellen van een eigen katern, werkten leerlingen ook aan het maken van een selectie uit bestaande artikelen uit jaarboeken van de afgelopen 5 jaar. Een derde deel met artikelen over gebeurtenissen van september 2021 tot en met maart 2022 maakt het speciale jaarboek compleet.

Lezen, schrijven en leren over de wereld om je heen
Het jaarboek dat de leerlingen maakten, is niet alleen een mooi aandenken aan de periode op de basisschool. De productie van een dergelijke uitgave vraagt ook het een en ander van hun kwaliteiten. Basisvaardigheden als lezen, spelling, schrijven en burgerschap liggen voor de hand. Net zo waardevol zijn het proces van redactie voeren en samenwerking. Nadenken over wat wél of geen nieuws is bijvoorbeeld, welke beelden horen erbij, wie maakt uiteindelijke de keuze wat er in het boek komt als er meer verhalen dan pagina’s zijn en hoe ga je om met deadlines.

Vers van de pers: vanaf 21 juli beschikbaar, nu alvast te bestellen
Het eerste exemplaar wordt tijdens het feestje voor groep 8 op donderdag 21 juli uitgereikt door eindredacteur Eric Wetzels samen met vertegenwoordigers van de leerlingenredactie aan Kinderburgemeester van Maastricht, Nora Hunter. Alle leerlingen van groep 8 krijgen het speciale jaarboek vervolgens cadeau. Voor ouders, familie, vrienden en andere belangstellenden is een (extra) exemplaar van het jaarboek verkrijgbaar. Bestel het nu en geef bij je bestelling aan of je het afhaalt bij Boekhandel Dominicanen of thuisbezorgd.

Andere berichten

10 sep 2021

De start van een nieuw schooljaar

24 mei 2024

Terugblik conferentie burgerschap

07 okt 2022

Een nieuwe bieb voor Kindcentrum Aloysius

Terug naar overzicht