Vergroot je wereld

Voldoende beweging op school.

Een dynamische schooldag, zo doen we dat!

Werkgeluk en gezondheid staan binnen MosaLira hoog in het vaandel. Voldoende beweging hoort hierbij. Vanuit het sportakkoord van 2018 heeft de KVLO – de vakvereniging voor docenten en leerkrachten lichamelijke opvoeding – het advies gegeven om meer te bewegen. Daarbij is wettelijk vastgelegd dat leerlingen 2 x 45 minuten (of 90 minuten) bewegingsonderwijs krijgen en is het advies gegeven om 1 uur per week, gedurende schooltijd EXTRA te bewegen.

Hoe we dat doen? We geven je een paar voorbeelden uit onze scholen:

Kindcentrum Amby: verstelbaar meubilair
Géén vaste plek binnen de klas maar steeds veranderen, zo doen ze dat in Amby. Wanneer kinderen de dag starten weten ze niet waar ze dit doen. Bij de jongste klassen is er een ‘vaste’ kringopstelling maar door de wieltjes onder de halfronde banken kan men ook deze positie veranderen. De oudere leerlingen kunnen kiezen tussen zittend of staand werken en wisselen dit ook af. Er is ook nog plek om in alle rust te werken.

BS Petrus en Paulus: Just Dance!
Een actieve opstart van de dag! Wanneer de kinderen van Basisschool Petrus en Paulus binnen komen is er direct een actieve opstart van de dag.

Kindcentrum De Vlinderboom: Bewegend leren
Inrichting van het speelplein met bewegend leren elementen. Leerkrachten maken regelmatig gebruik van het schoolplein in de lessen.

Kindcentrum Sint Pieter: Een heel nieuw speelplein
Na een aantal jaren geld sparen kon Sint Pieter investeren in een nieuw speelplein. Kinderen hebben een free-run parcours, een voetbalveld en de allerkleinsten een echt Fort Sint Pieter! Een uitdagend speelplein dat
zorgt voor meer (beweeg)plezier.

IKC De Geluksvogel: Letterlezen/bewegend leren matten
Bij De Geluksvogel worden er voor basisvaardigheden leesmatten gebruikt en dat nodigt uit tot bewegen en leren.

Montessori: Beweeg Grabbelbox
Wanneer kinderen geen concentratie meer hebben en even toe zijn aan beweging maken ze gebruik van de Beweeg Grabbelbox. Kinderen grabbelen een oefening en voeren deze uit in tweetallen of alleen. Na een korte beweegbreak kan een leerling zich weer beter concentreren.

Lees ook

Als op 16 maart de scholen sluiten, moeten 5.000 leerlingen en 650 personeelsleden thuis aan de slag. Voor het IT-team van MosaLira een enorme klus. “Die trein liep al, maar we gingen in één klap van boemeltrein naar TGV!”

Leestijd 5 min.

Ook leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, vinden bij MosaLira een passende plek. Liefst op een reguliere school, in het speciaal (basis)onderwijs als het nodig is. Leon Kik en Arn Tonk vertellen hoe ‘hun’ specialisten helpen bij passend onderwijs.

Leestijd 5 min.

Vergroot je wereld