Vergroot je wereld

Babs, Elin, Pepijn en Valentijn van Kindcentrum Amby aan het woord.

Onze leerlingen over basisvaardigheden: lezen gebruik je eigenlijk overal bij.

leerlingen en basisvaardigheden

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren taal en rekenen niet goed beheersen. En het zijn juist deze basisvaardigheden die zo belangrijk zijn om mee te kunnen doen in de maatschappij. Maar waar komt die achterstand vandaan? En belangrijker nog: hoe zorgen we voor verbetering? Babs, Elin, Pepijn en Valentijn van Kindcentrum Amby hebben wel wat ideeën.

Lezen, rekenen en schrijven zijn allemaal dingen die we nodig gaan hebben in ons dagelijks leven en in ons beroep. Zodat je weet wat je moet betalen voor een tosti bijvoorbeeld, en of er genoeg geld op je rekening staat voor boodschappen. Begrijpend lezen is nodig om het belangrijkste uit een tekst te halen die je voor je werk moet lezen. Eigenlijk gebruik je het dus overal bij!

Waar komt de achterstand vandaan?

Niet alles komt door corona, maar wel een deel. We zaten thuis, lessen vielen uit en het was niet fijn om je juf of meester niet de hele dag te kunnen zien zoals normaal. Doordat je op een laptop werkt ga je typen in plaats van schrijven. En als je iets minder vaak doet dan word je er minder goed in. Daarnaast zijn we best vaak van programma gewisseld. Dat is heel verwarrend en soms zelfs nóg saaier.

Hoe worden jullie er zelf beter in?

Sinds kort is de klas verdeeld in drie groepen bij rekenen en spellen. Daardoor is de aandacht van de juf beter verdeeld, dat werkt wel goed. Want soms moet je te lang wachten op antwoord. Ook helpt het om veel te oefenen en te lezen. Zelf, met ouders of tijdens bijles. En als je ergens beter in wordt, wordt het vanzelf een stuk leuker!

Wat kan er anders?

Wat we niet leuk vinden zijn lange stukken tekst lezen, woorden overschrijven en dingen uit ons hoofd leren. Meer lerende activiteiten en leuker lesmateriaal zou geweldig zijn. Rekenspelletjes met een bal bijvoorbeeld. Woordraadsels. Werken met liedjes zoals bij Engels. Want voor sommigen is lang stilzitten moeilijk. Maar het maakt het ook aantrekkelijker om iets leuks te mogen doen.

Als je ergens beter in wordt, wordt het vanzelf een stuk leuker!

Nog meer verrassende ideeën?

Sommigen van ons vinden het leuk om met kleine kinderen te werken. Wat als wij samen met hen lezen, zodat zij beter leren lezen? Ze hebben dan elk een eigen persoon die ze kunnen vertrouwen en die hun helpt. Ze hoeven niet lang te blijven zitten met vragen en krijgen lieve antwoorden.

lezen

Lees ook

Lees het verhaal over een vakman of vakvrouw met een bijzondere visie, een verrassende aanpak of een niet alledaagse oplossing bijvoorbeeld. Zo’n topper(s) zetten we graag even in het zonnetje. Dit keer zijn dat Nona Verkoijen en Sanne Creuels van BS De Geluksvogel.

Leestijd 5 min.

Een speciale ochtend

Leestijd 10 min.

Vergroot je wereld