Actueel

IB’er van het jaar: “Ik ondersteun anderen zodat zij zelf beter worden”

Ine Lammerschop

“Mijn belangrijkste en meest bevredigende taak is om anderen beter te maken. Daar krijg ik veel energie van.” Dit is kort gezegd de drive van Ine Lammerschop, intern begeleider bij Kindcentrum Oda in Maastricht. Ine doet haar werk zo goed, dat ze tijdens de Landelijke IB-conferentie door een jury is gekozen tot ‘IB’er van het jaar 2020-2021’. Scholen konden hun eigen intern begeleider voordragen en dat gebeurde massaal. Na enkele beraadslagingen kon de jury uit drie genomineerden de uiteindelijk winnares kiezen.

Voor de tweede keer vond de redactie van het Tijdschrift voor Intern Begeleiders (TIB) het meer dan verdiend dat haar doelgroep eens flink in het zonnetje wordt gezet. IB’er zijn is namelijk een complexe, maar ook wat onderschatte functie in het onderwijs. Vaak zijn zij de spil in de school waar (te) veel om draait. Directie, leraren, leerlingen en ouders steunen in hoge mate op de expertise van deze duizendpoten. En ze acteren zelden op de voorgrond. Om die reden zijn eigenlijk alle intern begeleiders in Nederland de ‘winnaar’.

Ine Lammerschop is een alom gewaardeerde intern begeleider, die ook zelf nog steeds graag veel wil leren en in de praktijk wil brengen. Door haar ervaring en gewaardeerde dossierkennis wordt ze geregeld gevraagd om op school of voor andere IB’ers in het netwerk een studiedag te organiseren, een scholing te verzorgen of een presentatie te geven.

“Het mooiste is om leerkrachten, die steeds meer te maken hebben met de waan van de dag, bewust te maken van wat ze goed of beter doen in hun werk. Je helpt hen problemen aan te pakken, maar zíj doen dat uiteindelijk zelf. En als het lukt, moet je dat samen vieren. Daar komen ze vaak te weinig aan toe. Die aanpak werkt ook heel goed bij de leerlingen en hun ouders.

Niet zelf overnemen, maar de weg wijzen en helpen het zelf te doen. Dat geeft de meeste voldoening, omdat het effectief is.

Andere berichten

23 mrt 2023

Drie nieuwe leden Raad van Toezicht

18 sep 2023

Samen sterker: alle kinderen komen tot hun recht

23 nov 2023

Een écht groene speelplaats voor Kindcentrum Oda

Terug naar overzicht